Tre dimensioner

Vi er flerdimensionelle væsener, og vi lever i flere dimensioner samtidig. Når vi i verden taler om andre dimensioner, så mener vi som regel dimensioner, hvor vi kan eksistere fysisk. Altså hvor vi har en krop, og hvor der eksisterer en separat fysisk virkelighed. Men der er en anden måde at forstå begrebet dimensioner på, og det er eksistensens dimensioner. 



Vi eksisterer reelt i et utal af dimensioner samtidig. Jeg ved ikke hvor mange, men fra min egen oplevelse kan jeg tydeligt se, at jeg er i 3 forskellige dimensioner. Og hvis jeg skal forstå, hvem jeg er i sandhed, så må jeg forstå hvem jeg er på alle 3 planer.

Bevidsthed

De dimensioner jeg vil tale om i dag eksisterer alle i det vi kalder bevidstheden. Bevidstheden er det vi oplever og kan betragte, og det omfatter alt hvad der kan opfattes, og dermed hele vores verden. Vi kan ikke se noget, som vi ikke kan opfatte, for som mennesker forstås alt gennem opfattelsen. 

Men det betyder også, at de dimensioner, som ikke kan ses med vores opfattelse er usynlige for os.  Det kunne godt føre til en konklusion om, at der ikke eksisterer andre dimensioner end dem vi kan opfatte, men det er ikke rigtigt. Den spirituelle rejse har lært mig, at jeg ikke må forveksle oplevelse med virkelighed, og det betyder også, at jeg må acceptere, at virkeligheden er langt større end det jeg oplever, og dermed det jeg kan opfatte.

Men i dag holder jeg mig til de dimensioner, som vi alle kan opleve i vores liv lige her og nu.

Krop, sind og ånd

De tre dimensioner jeg taler om er kroppen, sindet og ånden. Det er tre forskellige dimensioner, eller planer,  som kan eksistere i forskellige oplevelser samtidig. 

Kroppen

Kroppens dimension er defineret ved det, vi kalder den fysiske verden, eller den tre-dimensionelle verden. Det er den dimension, som de fleste er bevidste om, fordi vi er så fokuseret på den. Vi betragter den som vores virkelighed.

Men kroppen er en del af din bevidsthed, ligesom hele verden er det. Din krop, og verden, er en oplevelse som du går igennem. Kroppen fødes, lever og dør. Men du eksisterer i andre dimensioner både før, under og efter kroppen og den fysiske verden.

Kroppen og verden kan forstås som en projektion af dele af dit sind. Du kan også kalde det for et spejl af dit sind. Intet i verden opstår uden at det har været tænkt først, og derfor er kroppen og verden ikke en dimension der eksisterer uafhængigt af dig. Det er skabt af dig, som en manifesteret del af dit sind.

Det er derfor kroppen og verden ikke er virkelighed. Det er en oplevelse skabt af de tanker, der fylder vores sind. Dette vil du se klart på et tidspunkt når du har erkendt, at du kan ændre din verden ved at ændre dine tanker. Når du først har erkendt den sammenhæng, så forstår du, at verden, og kroppen, er skabt af dit sind, og at alt årsag til det du oplever i verden er i sindet. 

Det kan være en hård nyser at sluge, for det betyder, at vi selv er ansvarlige for det vi oplever i verden. Men omvendt, så betyder det også, at vi kan ændre alt det vi oplever i verden, og i kroppen, ved at arbejde med de tanker, vi har i vores sind. Det er når det erkendes, at sindets virkelige styrke går op for en.

Sindet

Sindet er den anden dimension, vi oplever. Men det er også den dimension, som er årsag til alt vi oplever i verden og i kroppen. 

I sindet finder du tanker, overbevisninger og følelser. Dine tanker skaber dine overbevisninger, og dine oplevede følelser afspejler dine overbevisninger.  

Det er dine følelser, som skaber det du oplever i verden, og da følelserne spejler dine overbevisninger, som er skabt af dine tanker, så kan det erkendes, at det, du oplever i kroppen og verden i sidste ende har sin årsag i dine tanker.

Sindet fungerer uafhængigt af den fysiske verden, og er helt uden de begrænsninger, som du oplever i den fysiske verden. 

Tænk bare på når du dagdrømmer. I din fantasi kan du oplever hvad som helst, som du er i stand til at tænke. Du kan forestille dig, at du flyver som en fugl henover landskabet. Du kan visualisere det i din fantasi, og du kan opleve suget i maven, når du dykker i fuld fart ned mod trætoppene. Alt det, og alt andet du kan forestille dig, kan du opleve i din fantasi uden at du oplever det i den fysiske verden.

Du skaber disse ideer om oplevelser i dit sind, og du oplever det enten i dagdrømme, eller det bliver til et ønske, som manifesteres i den fysiske verden.

De tanker du opfatter som sande, bliver til overbevisninger i dit sind, og de afspejles i det du oplever i enten din fantasi eller i den fysiske verden. Begge dele er en oplevelse, forskellen er bare hvilken dimension det opleves i. 

Oplevelser i fantasien er uden forsinkelse. Du kan tænke tanken, og i samme nu forestille dig oplevelsen og mærke følelsen. Der er samtidighed mellem det tænkte og det oplevede. 

Men sådan er det ikke med det som manifesteres i den fysiske verden og i kroppen. Der er en tidsforskydning, som gør, at der kan gå lang tid fra tanken til manifestationen. 

Men der er også en forskel i form, for i dagdrømme ser du med det samme den form oplevelsen har, men i den manifesterede verden genkender du ikke nødvendigvis den form som det tager. Men du kender den følelse som oplevelsen giver, for det var i virkeligheden den, du ønskede dig. Tidsforskydning kan betyde, at du ikke ser sammenhængen mellem det du oplever og den tanke du havde på et tidligere tidspunkt.  

Selvom al årsag er i sindet, så har vi som mennesker mest fokus på den fysiske dimension. Vi søger derfor også efter al årsag i den fysiske dimension, men finder kun tilsyneladende årsager, og kun fordi vi insisterer på at finde dem. Det bliver vores overbevisning at årsager skal findes i det fysiske, og det er derfor også det vi oplever. Men det er ikke sandhed, det er blot en oplevelse i oplevelsen.

Jo mere du bevæger dig ud af den spirituelle vej, jo mere går det op for dig, at al årsag er i sindet, og derfor er det også udelukkende sindet vi arbejder med i den spirituelle selvudvikling. Det fysiske er reelt uden betydning, fordi det kun er et spejl af sindet. Sindet er den reelle fremkalder af vores oplevelser, og vil vi ændre noget, så må det ændres i sindet.

Ånd

Ånden er den sidste dimension vi oplever. Ånden er vores sande identitet. Den er vores væren, det er den del af os, som oplever det, som sindet fremkalder. 

I åndens dimension er der ingen tanker og overbevisninger. Der er fred, og der er fuldt nærvær om alt der eksisterer, og der er fuld adgang til den universelle viden og dermed til sandheden. Det er åndens niveau som betragter det, som vi oplever i sindet.

Det er også åndens niveau, som føder inspiration ind i sindet. Inspiration som sindet kan bruge til at forestille sig en oplevelse, som så opleves enten direkte i sindet, eller den manifesteres i den fysiske oplevelse.

Ånden indeholder en række kvaliteter, som den søger at udleve, i det den oplever gennem sindet. Det er de kvaliteter, som vi som levende væsener skal udleve i verden for at blive lykkelige. Jo mere sindet er i overensstemmelse med ånden, jo mere vil de oplevelser vi har i sindet og i verden være i overensstemmelse med åndens kvaliteter, og jo mere glæde og tilfredshed vil vi opleve.

Forståelsen af tid

I den fysiske dimension er tid en reel faktor. Vi kan f.eks opleve, at noget manifesteres over tid. I sindets dimension er der samtidighed mellem tanke og oplevelse. I åndens dimension opleves tid ikke. Her eksisterer kun evigheden.

De tre vidt forskellige oplevelser af tid er en væsentlig forskel mellem de tre dimensioner.

Hvad kan man bruge det til?

Jo mere man er bevidst om sindets skabende kraft, jo mere kan man skabe den verden, som man selv ønsker. Og jo mere man er bevidst om Åndens kvaliteter, og skaber ud fra det, jo mere vil man opleve glæde og tilfredshed i sit liv.

Man kan derfor bruge sin forståelse af de tre forskellige dimensioner til at få mere fred og glæde i det liv som vi oplever. 

Målet er, at skabe samhørighed mellem de tre forskellige dimensioner.


Photo by Kea Mowat on Unsplash

Coaching -->