Fanget i "bør"

Det autentiske menneske gør altid det, som føles sandt, og ikke andet. Andre menneskers mening kan fungere som inspiration, men er aldrig afgørende for hvilket valg det autentiske menneske træffer.


Men det er ikke sådan de fleste reagerer, for rigtigt mange mennesker lader sig styre af, hvad andre mener de bør gøre, i stedet for at mærke efter hvad der egentlig er sandt for dem. De er fanget i “bør”.

Det autentiske menneske

Når du lever fuldstændig i din sandhed, så er du autentisk, for der er overensstemmelse mellem din sandhed, og de valg du træffer i verden. Du oplever, at der er overensstemmelse mellem det du føler er det rigtige, og det du gør.  Der er harmoni mellem dit valg og din sandhed. 

For det autentiske menneske gælder dette princip i alle livets valg. Ethvert valg må være autentisk, uanset om det handler om en lille hverdagsting, eller de store valg i livet. Du går ganske simpelt aldrig på kompromis med din sandhed - aldrig. For i det øjeblik, du ikke følger din sandhed, er du ikke længere autentisk, og du vil igen opleve tvivl, frygt og skyld.

Egolivet

Selvom vi alle har sandheden i vores kerne, så er vores valg i livet ofte styret af alt muligt andet. Vi lader os styre af, hvad andre mener vi skal gøre, og vi lader os styre af hvad normen siger, vi skal gøre, og vi lader os styre af frygten for at gøre noget forkert. Vi lader vores valg i livet styre af alt muligt andet end vores indre sandhed. 

Vi har lært os selv, at vi har mistet sandheden, og at vi må søge den i verden i stedet. Vi bruger derfor det vi oplever i verden, som en rettesnor for de valg vi må træffe i livet. Vi betragter verden, ser hvad de andre gør, og så kopierer vi dem. Ikke fordi det føles rigtigt, men fordi vi har brug for at blive guidet, men har mistet vores kontakt med den indre guide.

Vi har lavet vores egen guide; egoet. Et tankesystem som baserer hele sin guidning på et sæt af negative overbevisninger, som vi har accepteret som sande for os selv. Egoet måler sin værdi på bekostning af andres værdi, og dets guidning er baseret på angreb, skyld og frygt frem for sandhed.

Egoets valg er altid kendetegnet ved, at du kan mærke et lag af tvivl, frygt eller skyld. Det kan være en overvældende følelse, eller det kan være subtilt. Men uanset hvilken intensitet følelsen har i dig, så er det en klar indikator på, at du har lyttet til egoet frem for sandheden.

Fornægtelse

Når vi har truffet et valg, så må vi tage ejerskab til det, og for de fleste af os, så kan vi kun gøre det ved, at vi fornægter følelsen af tvivl, frygt eller skyld. Og istedet for at bruge følelsen som en indikator på at vi har valgt forkert, så bliver vi trodsige og holder endnu mere fast i valget ved at fornægte følelsen for os selv. 

Jo større valget opleves at være for os, jo mere fornægter vi, at det var et forkert valg, og istedet kæmper vi for at gøre det til “et sandt valg”. Det er den mekanisme som f.eks gør, at folk bliver i de forkert relationer i årevis, selvom de klart mærker, at de skal træffe et andet valg. Man ignorerer ganske simpelt følelsen, og bider sig fast i kampen med at svømme mod strømmen, samtidig med at man bilder sig selv ind, at det var det rigtige valg.

Men følelsen stopper aldrig, og enten bliver du så god til at fornægte den, at du lever med dine forkerte valg gennem et helt liv, eller også bryder du en dag sammen fordi du ikke længere orker at svømme mod strømmen.

Fanget i bør

Når vi træffer vores valg i livet baseret på egoets rådgivning, så gør vi det ikke fordi vi elsker det, men forbi vi bør gøre det. Vi er fanget i bør, og vi lader os styre af normerne, af tvivlen, af frygten og af skylden. Vi træffer vores valg ud fra hvad vi bør gøre, og vi underkender fuldstændig vores indre følelse af hvad der er sandt. Vi er fanget i ”bør”.

Overgivelsen

Når du når til det punkt hvor du simpelthen ikke længere orker at leve på den måde, så begynder du at vågne til din sandhed. For i dig er der en lille tanke, som tænker, at der må være en anden måde. Der må være en anden måde, for dette er for hårdt, og jeg mærker i alt hvad jeg gør, at der er noget galt.

Pludselig holder du ikke længere fast i dine gamle valg, du stiller spørgsmålstegn ved dem. Du begynder at spørge ind til til sandheden, fordi du har erkendt, at du må have taget fejl. Dette er åbningen, som forandrer alt, for nu begynder du at lytte til din sandhed, og selvom tvivl, frygt og skyld forsøger at holde dig tilbage fra at følge din sandhed, så er frøet sået, og sandheden vil vokse i dig, og i sidste ende transformere dig til at leve dit autentiske liv.


Photo by Edu Lauton on Unsplash

Coaching -->